Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

arboles – Les Gavarres:

Árboles

Een toelichting op dit project De foto’s maken deel uit van het project Spanish Forest, een langlopend project over de bossen rond Girona in Spanje. De zes foto’s zijn op zeer speciale wijze tot stand gekomen. In dit digitale tijdperk worden we in beslag genomen door de waan van de dag die op steeds snellere en indringende wijze ons leven binnendringt en beheerst. Hoe groot is de tegenstelling met een verblijf in deze oude streek met zijn dichte woeste bossen vol steen- en kurkeiken en pijnbomen.

Voor het maken van deze foto’s is gebruik gemaakt van een zeer oude technische camera, een Linhof Technika loopbodemcamera van meer dan vijftig jaar oud. Met deze camera wordt gefotografeerd op groot formaat, op 4 x 5” beeldformaat, waarbij het filmmateriaal in cassettes achterin de camera wordt gestoken. In dit geval is er gebruik gemaakt van fotopapier i.p.v film. Dat papier is ter plaatse in een geïmproviseerde doka ontwikkeld.

De bedoeling van deze werkwijze is om op deze wijze greep te houden op het ontstaan van het beeld met een verwijzing naar de hedendaagse digitale fotografie waarbij het beeld onmiddellijk op de camera is te zien. De prints laten uitsnedes zien die vooral de stam van de boom benadrukken. Daaraan is de leeftijd en het verleden van de boom af te lezen: de littekens van beschadigingen, dode takken, de moedige voortzetting van het leven d.m.v. de bladeren aan het einde van de takken.

Het project Spanish Forest is een langlopend project waaraan ik al jaren werk. Het project heeft betrekking op de bossen rond Girona in Spanje, Les Gavarres. Ze staan onder bescherming van het Ministerio Del Medio Ambiente, het ministerie van milieu, vanwege de uitzonderlijke samenstelling. De streek is van oudsher bewoond, is tamelijk dicht bevolkt en wordt gekenmerkt als een toeristenstreek. Des te opvallender is de aanwezigheid van dit natuurgebied. De laatste jaren worden evenwel ook hier de grenzen opgerekt ten opzichte van wat wel en wat niet kan worden toegestaan in beschermd natuurgebied.

Steeds meer grote huizen met veel grond eromheen, grote zwembaden, tennisbanen en al wat daarbij hoort. Om de bouwprojecten te realiseren worden stukken bos met grove machines opgeschoond ten koste van dat wat waardevol is. Om het opschonen te bekostigen worden de grote eikenbomen gerooid, slechts de dunnere exemplaren blijven over. Met mijn opnames op fotopapier in zwart-wit wil ik de kwetsbaarheid van dit gebeid maar ook van de ons omringende natuur laten zien. De onscherpte benadrukt onze “onscherpe blik” op dat wat onze zorg en aandacht zo nodig heeft.

Bomen, ze zijn de longen van onze aarde. We gaan er zo nonchalant mee om.

error: Content is protected !!